A CSOKOLÁDÉKÉSZÍTŐ

bab

Mészáros Gábor, a chocoMe csokoládémanufaktúra alapítója és tulajdonosa, nem a hagyományos utat járta be a csokoládéiparig. Eredetileg közgazdásznak tanult, és az élelmiszeriparban dolgozott kereskedelmi marketing vezetőként. A 2008-as világválság azonban arra késztette, hogy új irányt vegyen, és saját vállalkozásba kezdjen. A gasztronómia iránti szenvedélye, valamint a kiemelkedő csokoládék iránti piaci igény felismerése inspirálta arra, hogy belevágjon a csokoládékészítésbe.


Első belgiumi, olaszországi és franciaországi tanulmányait követően kezdett el kézzel díszített táblás csokoládékat készíteni kiváló minőségű alapanyagokból, és azokat a mára már csomagolásáról is híres dobozokba helyezte, amelyeket egy belsőépítész barátjával közösen tervezett. Gábor azonnal igazi csokoládé fanatikus lett, és lelkesedése azóta sem csökkent.


2024-re egyszemélyes márkáját hazája leghíresebb csokoládé manufaktúrájává fejlesztette, 30 fős elkötelezett csapatával együtt, akik nap mint nap segítik őt a legmagasabb minőség elérésében. Minden évben időt és energiát áldoz arra, hogy hazahozza a legújabb tudást és technológiákat a különböző csokoládé mesterkurzusokról, ahol közvetlenül a leghíresebb csokoládé készítőktől tanul. Gábor a mai napig megszállottan kutatja az új ízeket és a legizgalmasabb alapanyagokat, és személyesen látogatja meg a kakaóültetvényeket, farmokat és gyárakat a világ különböző részein.


„Annak érdekében, hogy minél többet megtudjak a kakaóbab eredetéről és az érzékszerveinkre gyakorolt hatásáról, valamint hogy megtanuljam, hogyan lehet a legjobb minőségű kakaóbabot termeszteni, az elmúlt 8 évben számos kakaóültetvényt és termelőt látogattam meg Közép-Amerikában, Dél-Amerikában és a Karib-térségben, hogy azoktól szerezzek ismereteket, akik a legtöbb tapasztalattal rendelkeznek ezen a területen.”


Chuao, Venezuela


Gábor 2023 elején Chloé Doutre-Roussel csokoládé szakértővel – aki 35 éves pályafutásának köszönhetően a kakaó és a csokoládé nagymestere – ellátogatott Chuaóba. Ez a látogatás egyfajta mérföldkő volt az Atelier projektünkben: a végső lökést Chloé inspiráló bölcsessége és maga az élmény adta.


De miért ez a kakaóbab a világ legdrágább fajtája, és mitől olyan különleges?


Kis mérete ellenére az idilli Chuao falu világszerte híres ritka kakaóbabjairól, amelyek évszázadok óta eltartják a helyi lakosságot. A chuaói kakaó története mintegy 450 évre, a 17. századra nyúlik vissza. A falu 3000 lakosából 200-an foglalkoznak kakaó termesztéssel – főként nők, mivel a férfiakra főként a halászat feladata jutott. Noha a falu nem egy szigeten fekszik, csak hajóval lehet megközelíteni a Karib-tenger felől. A hegyek által körülvett Chuao nem rendelkezik közutakkal; a szomszédos tengerparti Choroni faluból 20 perces hajóúttal lehet megközelíteni. A kakaó minőségét és értékét pontosan ennek az érintetlen környezetnek tulajdonítják: az erdők és a nemzeti parkok szigorú természetvédelmi törvények alapján védik a bőséges biológiai sokféleséget.


A Chuao kakaó széles genetikai sokféleséggel büszkélkedhet: több mint 75 fajtát termesztenek a hegyek és a tenger közötti elszigetelt völgyben, egyedülálló mikroklímában. A betakarítás során az asszonyok összegyűjtik az érett babokat, és vödrökben a faluközpontba szállítják őket. A babot ezután 6-7 napig erjesztik banánlevéllel fedett faládákban, majd ezt követi a hagyományos "Chuao szárítási" folyamat. A babot a falu főterén napon szárítják, éjszakánként pedig egy fapadlós raktárba szállítják. A szárítás után a babot kiválogatják, 60 kg-os zsákokba csomagolják, és hajóval Puerto Columbiába, Choroni kikötőjébe viszik. Onnan teherautóval Caracasba szállítják, ahonnan a világ számos szegletébe exportálják. A kakaó összetett, erőteljes aromája citrusos jegyeket, aszalt gyümölcsöket, pörkölt dióféléket és fás ízeket tartalmaz, ami igazán egyedivé teszi.


Mivel évente világszerte csak korlátozott mennyiség áll rendelkezésre, a Chuao kakaó igazi luxus. Az olaszországi Parmigiano Reggiano sajthoz vagy a franciaországi Champagne-hoz hasonlóan a Chuao kakaó is "Appellation Contrôlée" vagy "Denominación de Origen" eredetmegjelöléssel rendelkezik, eredetiségét tanúsítvány igazolja, és csak engedélyezett partnereken keresztül kapható.


Hálásak vagyunk a chuaóiaknak a szívélyes vendégszeretetükért és a lehetőségért, hogy partnerek lehetünk. Önnek pedig köszönjük, hogy velünk tart ezen az úton. Ígérjük, hogy a chocoMe csokoládékat továbbra is a világ minden tájáról származó legkiválóbb alapanyagokból fogjuk készíteni, és reméljük, ezzel sok-sok örömöt szerzünk Önnek is!






A chuaoi utazás élvezetes és gyümölcsöző volt. Együtt tanultunk, kóstoltunk és kísérleteztünk évekig, hogy ezt a szenvedélyes projektet valósággá tegyük. Most végre itt az ideje, hogy megtegyük azt a hatalmas lépést, amit Gábor nem is olyan titokban már az első nap óta tervezett.


Ez a bean to bar márkánk, a chocoMe Atelier, amely 2024 őszén kel életre, 15 táblás csokoládé és dragée termékkel az első kollekciójában. Kattintson ide, és legyen egy a közül a kevés igazi gourmet rajongó közül, akik megkóstolhatják ezeket a világon egyedülálló csokoládékat.